Immobilizer Nedir? Türkiye’de çipli oto anahtarı sistemi olarak da anılan Immobilizer nedir ve ne işe yarar? Konya’da immobilizer yapan yerler neresidir? Tüm sorularınızın cevabı için konyaotoanahtar.com’u takip edin.
Immobilizer Nedir Ve Ne İşe Yarar? Özellikleri Ve Fiyatları
Her araba, sahibi için çok kıymetlidir. Onu özenle kullanır ve her zaman gözü gibi bakar. Otomobil hırsızlığına karşı da pek çok önlem alır. Direksiyon ve lastik kilidi kullanmak ya da alarm taktırmak bu yöntemlerden sadece bazılarıdır. Ancak son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte pek çok araç sahibi bu yöntemlere başvurmak zorunda kalmıyor. Çünkü yeni model arabaların tümünde standart donanım paketi dahilinde immobilizer anahtar sistemi yer alıyor.
Teknik anlamda otomobilin ateşleme ve yakıt sistemini devre dışı bırakabilen bir emniyet sistemi olan immobilizer, hırsızlığa karşı herkesin gönlünü ferah tutmasını sağlıyor. Çünkü yapılan araştırmalara göre dünyada immobilizer anahtar sistemi kullanılmaya başladığından bu yana otomobil hırsızlığında yüzde 90 düşüş yaşandığı görülüyor. Tam da bu sebepten İngiltere, Kanada ya da Avusturalya gibi ülkelerde bu sistemin kullanılması zorunlu hale getirildi.
Immobilizer Nedir?
Immobilizer, 1944 senesinde Frank Marugg tarafından icat edilen bir sistem. Günümüzde araba hırsızlıklarına karşı önlem olması amacıyla tüm otomobil üreticileri tarafından kullanılıyor. Türkiye’de çipli oto anahtarı sistemi olarak da anılıyor. Immobilizer devrede iken arabanın yakıt ve ateşleme sistemi çalışmıyor; bir başka deyişle aracınızın hareket etmesi imkansız bir hale getiriliyor.
Immobilizer teknik olarak ise 4 farklı öğeden oluşuyor: Kontak bileziği olarak da anılan anten, kısa ECU denilen elektronik kontrol ünitesi, transponder ve immobilizer kutusu… İmmobilizer anahtar kontağa sokulduğunda içerisinde yer alan çip antenden enerji alarak aktif hale geliyor ve kutu ile bağlantı kuruyor. Bu süreçte kutu transponderden aldığı bilgi ile yeni bir kod oluşturduktan sonra kendi kodunu ECU’ya iletiyor. Eğer aynı süreci uygulayan ECU kodu doğrularsa ateşleme ve yakıt sistemi çalışmaya başlıyor. Oldukça uzunmuş gibi görünen tüm bu sürecin neredeyse saniyenin 10’da 1’i bir hızda gerçekleştiğini de hatırlatmakta fayda var.